top of page

Tütsü ile Meditasyon

Kadim öğretilerden gelen, belki binlerce farklı meditasyon uygulamaları bulunuyor. Kendini arama ve varoluşu anlamaya, anlamdırmaya gönül verenlerin bir çoğu farklı tekniklerle karşılaşmış veya bunu hayatlarında pratik olarak uygulamaktadırlar.




Sizlere tütsü ile yapılabilecek bir meditasyon tekniğini paylaşmak istiyorum; -Bu uygulamayı gözünüz açık veya gözünüz kapalı yapabilirsiniz.

-Meditasyona başlamadan cevabını almak istediğiniz bir konu üzerinde niyet edebilirsiniz.

-Zazen oturuş pozisyonunu alın veya bağdaş kurarak oturamıyorsanız bir sandalyede oturabilirsiniz. Hatta yatarak dahi yapabilirsiniz.

-Omurganızın dik ve vücudunuzun rahat olmasına dikkat edin.


-Tütsünüzü yakın.

-Meditasyona başlarken öncelikle nefesiniz ile başlayın; ancak burası önemli nefesinizi değiştirmeye çalışmaktan ziyade izleyin. Nefesinizin alt karnınıza kadar inmesine izin verin.

-Her nefes alıp verdiğinizde sayın. Böylece 10 a kadar devam edin. 10’a geldiğinizde tekrar başa dönün. Arada düşüncelerinize kapılabilirsiniz, hiç sorun değil tekrar onları izleyin ve odağınızı tekrar nefesinize verin. Bu uygulamayı rahatlayana kadar sürdürün, ortalama 5 dakika kadar.

-Sonrasında nefesiniz ile birlikte burnunuzdan içeri giren kokunun her bir zerresini, burun deliklerinizden girişini ve çıkışını hissedin, izin verin. Her nefes alış verişinizde odağınız kokuda ve o kokunun tüm vücudunuza nüfuz etmesine izin verin.

-Kokuyu hissederken ayrıca duyduğunuz seslerin kulak zarlarınıza çarpmasını, onunla oynamasına izin verin. Sadece dinleyin, izleyin... Nefesinizi, kokuyu, sesleri, düşünceleri, duyguları...

-Algı açıklığını kaybedip düşüncelere daldığınızda tekrar odağınızı kokuya verin ancak rahat olmanıza ve kendinizi kasmadığınızdan emin olun. Sadece koku ile beraber OLAN’a izin verin.

-Bir süre sonra koku ile, sesler, düşünceler, duygular birlik içerisine girebilir. Ancak kendinizi bunun olması için şartlamayın, zorlamayın.


-Kokunun her bir hücresini, vücudunuza nüfus edişini özenle, rahat ve açık bir biçimde hissetmenize izin verin.

-Bu şekilde istediğiniz süre kadar bu uygulamayı sürdürebilirsiniz. Bu meditasyon tekniğinde OLAN’a izin vererek, gözlemleyerek, izleyerek ve kokuyu hissederek meditatif hale geçebilirsiniz.



Ayrıca "Sandal Ağacı" bulunan Zen tütsümüz ile meditasyonlarınızda yardımcı olarak kullanabilirsiniz.


1.456 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page