Tütsü denilince aklımızda genellikle bambu çubuğu olan tütsüler canlanmaktadır. Ancak Dünya'da bir çok farklı çeşit tütsü bulunmaktadır. Koku, üretim ve boyut anlamında farklılıklar vardır.
Hindistan'da üretilen tütsülerin yapımında genellikle bambu veya sandal ağacı çubuğu kullanılmaktadır. Ayrıca koni şeklinde de tütsüler üretilmektedir. Kokusuz çubuklar yağlara batırılarak üretilir. Bunlar genellikle sentetik yağlardır. Bu tütsüler genellikle siyah renkte olup kömür tozuyla kaplanmıştır ve sağlığa kesinlikle zararlıdırlar.
Ancak tabii ki Hindistanda sadece sentetik yağlar içeren tütsüler üretilmez. Ayrıca yine bambu veya sandal ağacı çubuğu kullanılarak doğal malzemeler öncesinde harmanlanır hamur haline getirilir ve çubuklara yapıştırılır. Bu yapıştırma işlemi de tabii ki doğal malzemelerle olmaktadır. Genellikle bu tarz tütsüye yakından baktığınız doğal malzemelerin toz halinde parçacıklarını görebilirsiniz. Bu tütsüler sentetik yağa batırılmadan, doğal şekilde üretilir.
Tibet tütsüleri, Budizm'le beraber tapınaklarda arınma ve ayurvedik şifalanma amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. Temel olarak Sandal ağacı ana materyaldir. Tibet tütsüleri Hindistanda üretilen tütsüler gibi bambu çubuğu içermez. Tamamen doğal malzemelerin kendisinden üretilir ve ortalama 4mm kalınlığındadır. Tibet tütsülerinde sentetik yağ kullanılmamaktadır. Ancak günümüzde pazarlama sebebiyle bazı markalar normalde Tibet tütsülerinde olmamasına rağmen yağ kullanabilmektedirler. Bizim denediğimiz Tibet tütsüleri yağ kullanılmadan, %100 doğal üretilen tütsülerdir. Uzunlukları değişebilmektedir ve yine koni şeklinde de çeşitler bulunur. Genellikle şifalanma, meditasyonda odaklanma için tapınaklarda ve ritüellerde sıkça bu tütsüler kullanılmaktadır. Kokuları pek yoğun ve kalıcı değildir. Tamamiyle doğal malzemeler kullanılmasından dolayı üzerinize yapışmaz, çok kalıcı değil ve gayet hafif biraz odunsu/yanık kokusu bulunmaktadır.
Japon tütsüleri, bir hayli ince olup ortalama 1,5 mm kalınlığındadır. Tibet tütsüleri gibi ana malzemeleri Sandal ağacı ve ek olarak Öd Ağacıdır. Bu öd ağacı cinsi çok özel bir ağaç olup ülkemizde bulunanlar gibi değil, uzakdoğuda yetişen öd ağacının bir cinsidir. Kokuları biraz daha keskindir ve özel hazırlanan, doğal malzemelerden üretilen doğal parfümler kullanılır. Bu parfümler yıllardır sır gibi saklanmakta olup her tütsü markası kendine özel formüllerini geliştirmeye devam etmektedir. 150-200 yıldan beri satışta olan özel formüllü tütsüler halen günümüzde bulunabilmektedir. Japon tütsüleri de Tibet tütsüleri gibi bambu çubuğu içermez. Koni veya spiral şekilde çeşitleri bulunmaktadır. Bu tütsüler özel formüllerle hazırlanan parfüm(doğal yağlarla oluşturulur) ve doğal malzemelerin karıştırılmasıyla elde edilir. Günümüzde Japonya'da üretilen tütsüler dünyanın en üst kaliteli tütsüleri olarak görülmektedir. Özellikle meditasyon ve ritüellerde Japon kültüründe tütsü vazgeçilmezdir. Özel tütsü seremonileri (Kōdō/ Koh-do) bulunmaktadır.
Avrupa'da ve orta doğu'da tütsüler genellike közün üzerine serpilerek kullanılmaktadır. Örneğin buhur, günlük reçinesi bizim toplumumuzda da kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra kiliselerde Günlük ve Mür reçineleri yakılmaktadır.
Amerika ve çeşitli yerel topluluklarda tütsü buket şeklinde de kullanılmaya devam etmektedir. Dalları, bitkileri kurutup bunları bir ip yardımıyla sararak yakılabilmektedir. Bir diğer seçenek ise direk bu doğal malzemelerin ateşe atarak yakılmasıdır. Ağaç çubukları, dalları, bitkiler de ayrıca tek başlarına yakılmaktadır.
Burada henüz belirtmediğimiz daha onlarca farklı kültürün tütsü kullanım çeşitleri ve formları bulunmaktadır. Sadece sizlere kısaca yaygın olan tütsü çeşitleri ve kültürleri hakkında bilgi vermek istedik.
Araştırmalarımız için dünya'nın dört bir yanından farklı tütsü markaları ve çeşitlerini denemekteyiz. Farklı kültürlerdeki tütsülerin özelliklerini artılarını, eksilerini inceliyor, keşfediyor ve her zaman dünden bugüne ne kattığımıza bakıyor, sizlere daha iyi nasıl tütsü üreteceğimize odaklanıyoruz. İlgi ve alâkanız sayesinde büyümeye devam ediyoruz.
#tütsü #doğaltütsü #aromaterapi #meditasyon #yoga #terapi #enerji #koku #doğalkoku #doğa #tibettütsüsü #japontütsüsü #hinttütsüsü #dogaltutsu #tutsu #bilinç #zihin #farkındalık #doğal #ruh #reiki #qi #chi #şimdiveburada #tütsüçeşitleri
Comments